Egyéb

A föld minősége mindenek felett

Manapság a mezőgazdaság világa teljesen átalakulni látszik. Megmondom őszintén, hogy én már nagyon vágytam arra, hogy ez a folyamat beinduljon, hiszen rengeteg olyan termelő és termelő terület volt sajnos, ami nem igazán a minőség oldalára hegyezte a ceruzát, hanem leginkább a mennyiség és eladhatóság terén alkotott nagyot. Ez a piac számára viszont nem igazán egy megfelelő hozzáállás. A silány minőség, a tápanyagban szegény és egészségtelennek mondható, ámde szép és külsőre gyönyörűnek mutatkozó termékek egy időre átvették a főszerepet a zöldség és gyümölcs piacon. Persze meg is lett sajnos az eredménye. Rengeteg érzékenység, allergia, betegség. Ma már sokan nem összeesküvés elméletnek látják ezt, hanem komoly tényként kezelik, és mint olyan felemelik a hangukat az iszonyat drágának mondható bio dolgok ellen olyan szinten, hogy ne kelljen már a minőségért és egészségesért sokkal többet fizetni a vásárlónak, legyen a jó minőség és egészséges forma alapvető elvárás a zöldség és gyümölcstermelés során.

Persze nehéz felvenni a hagyományos termeléssel a versenyt egy mennyiségi, ám a minőséget háttérbe szorító gazdasággal szemben, ám a fogyasztói érzékenység egyre nagyobb a minőség kapcsán, ami nagy segítség. Ma már azt mondhatjuk, hogy mi, akik a hagyományos, vegyszer mentesnek mondható termelés mellett tesszük le a voksunkat, nem vagyunk lehetetlen helyzetben, hiszen egyrészt van az a fogyasztói réteg, aki tényleg energiát és időt fektet a felkutatásunkba, másrészt pedig rengeteg támogatás érkezik pályázati szinten is erre a fajta termelésre.

Így valósulhat az meg, hogy a földművelés, a föld minősége is egyre nagyobb hangsúlyt kap a termelés és a gazdaságok körében, ami iszonyatosan hiányzott már számunkra. Nem olyan régen például egy pályázati lehetőség és az Umwelt segítségével beszereztünk egy altalajlazító gépet, ami a jövőben hihetetlen nagy segítségünkre lesz ebben. Azt gondolom, hogy egy olyan változás indult el a mezőgazdaság terén, ami nem könnyű utat mutat, de annál nagyobb szükség van rá és annál nagyobb eredménnyel kecsegtet a jövő nemzedéke számára.

szerkeszto

Vélemény, hozzászólás?